Műfű gondozása, karbantartása

2022. 01. 11.

A műfű előnyei közül talán az egyik legnagyobb az a gondozása, karbantartása, a 10-15 éves élettartama alatt ugyanis minimális gondozást igényel. Nincs szükség gyomlálásra, nyírásra, tápanyag-utánpótlásra, nem kell aggódni az esőzések utáni sáros felületek miatt sem. Nem károsítják különféle betegségek, illetve árnyékban is remekül érzi magát.

A műfű szőnyeg megfelelő telepítése után hátra dőlve élvezheti a kert szépségeit. A műfű tisztítása is gyerekjáték. Ha beltéri dekorációról, teraszról vagy erkélyről van szó, elég néha kiporszívózni, esetleg felmosóval áttörölni és kész! Ha kültéri, kertbe telepített műfüvét szeretné tisztábbá varázsolni, egy slaggal és egy seprűvel pillanatok alatt elvégezheti.

Több oka van annak, amiért az emberek műfű telepítése mellett döntenek. Ilyen például a költséghatékonysági tényező, hiszen hosszabb távon sokkal olcsóbban fenntartható a mesterséges gyep, mint bármilyen valódi fű. Ide kapcsolódik az idő tényező is, hiszen a műfű installálását az esetek többségében eleve profi szakember végzi, továbbá nem kell alkalmazni senkit avégett, hogy gondozza a pázsitot. Viszont ez így nem teljesen igaz. Az valóban helytálló, hogy a műfű a valódinál sokkal kevesebb gondozást, karbantartást igényel. De egy kis gondozásra azért neki is szüksége van.

Dekor műfű karbantartása

Szerencsére, csak igen ritkán szükséges a dekoráció gyanánt installált műfüvet gondozni. A mesterséges gyep 10-15 éves élettartama alatt igen kevés beavatkozást igényel, de azért nem szabad teljesen elhanyagolni. A beltéri műfüvet, illetve a teraszra, erkélyre telepített mesterséges gyepet elég néha kiporszívózni, felmosóval áttörölgetni. Amennyiben kültéri műfűről van szó, ott sem sokkal bonyolultabb a helyzet. Alkalom adtán egy seprű és egy slag segítségével pillanatok alatt elvégezheti a szükséges munkálatokat. Amennyiben viszont komolyabb karbantartási feladatokról van szó (például szakadás, károsodás), érdemes profi szakemberre bízni magunkat.

Sport műfű karbantartása

Akár csak a valódi füvet alkalmazó sportpályák esetén, a műfüves sportpályáknál is időt és energiát kell a mesterséges gyep karbantartására, gondozására szánni. Ezeket a műfüves pályákat ugyanis lényegesen jobban igénybe veszik a használat során, s avégett, hogy a gyep hosszú évekig kiszolgálja az embert, bizonyos munkálatokat napi, heti, negyedéves és éves szinten el kell rajta végezni. Tekintettel arra, hogy a műfüvet alkalmazó sportpályák szinte kivétel nélkül homokfeltöltést alkalmaznak ezért napi szinten ellenőrizni kell egy seprűvel a feltöltés egyenletességét. E mellett ügyelni kell arra, hogy a játékosok ne hordjanak rá sarat cipőjükkel, illetve, ha állati ürülék kerül rá azt minnél hamarabb érdemes eltávolítani a műfű tömörödésének elkerülése érdekében. A műpázsitos sportpályák leginkább használt részeit (kapu elötti rész, szögletzászló) érdemes hetente egyszer feltölteni, illetve leseperni róla az összegyült idegen anyagot. Havonta egyszer javasolt géppel keresztirányban átkefélni a műfűves pálya szálait, ugyanis ez segít megőrizni a szálak tartását. Nagyjából háromhavonta érdemes alaposabban is górcső alá venni az adott sportpályát. Különösen azokra a területekre fordítson nagy figyelmet, amelyek a leginkább igénybe vannak véve a sporttevékenység során. Évente egyszer mindenképp érdemes konzultálni a kivitelezővel. Bizonyos műfüvek esetén ugyanis évente megismétlendő, speciális karbantartásra van szükség. Amennyiben az adott műfű ezt nem igényli, akkor sem árt, évente legalább egyszer azt szakember is megvizsgálja.

Mufurc csapata