Műfű előnyei, mikor válassz műfüvet

2022. 01. 21.

Akármennyire is szeretjük a természetes élővilágot, szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a műfű használata egyre inkább terjed világszerte és hazánkban is.
Mi állhat a döntés hátterében, ami miatt egyre többen választják a műfüvet az élő gyep mellé, vagy akár helyette?
A következő néhány passzusban összegyűjtöttük azokat a legfontosabb érveket és ellenérveket, amelyek a műfű lakossági használatának megfontolásakor általában előkerülnek.
Az előnyök közé sorolhatjuk többek között a fenntartási költséget, mivel a műfű nem igényel öntözést, nyírást, műtrágyázást, gyomirtózást, sem egyéb karbantartást. Mindezek ellenére mégis télen-nyáron üde zöld, és mindig jól néz ki. Élettartama több évtized is lehet, így a magasabb bekerülési költség ellenére az élettartam költsége jóval alacsonyabb az élő gyeppel szemben. Szintén előny a kinézete ugyanis a műfű hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, és a gyártók számos innovatív megoldást bevezettek annak érdekében, hogy a műfű egyre inkább hasonlítson a valódi fűre, emellett hosszú ideig ellenálljon az időjárás viszontagságainak.
Fontos tovább boncolgatni az ellenálló képességét, ugyanis a műfüvet nem égeti ki az állatok vizelete, és a kutyák sem ásnak benne gödröt. Nem megy tönkre, akkor sem, ha egy medence, vagy egy homokozó akár egész nyáron rajta van. A szennyeződések eltávolítása is egyszerű, mivel elvezeti a vizet, és könnyen lemosható. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a fák telepítése könnyen megoldható műfüves környezetben, csupán egy kört kell kivágni, ahonnan eltávolítjuk a műfű alatti zúzottkő réteget, és a fák gyönyörűen fognak nőni. A műfűvel ellentétben az élő gyep sokszor nem marad meg a fák közelében a kevés napfény vagy a fák leveleiből kioldódó anyagok miatt.
Talán az egyik legmeglepőbb előnye a műpázsitnak a környezetvédelem. A műfű sok tekintetben nagyon is környezetbarát termék, hiszen használata sokkal kevésbé veszi igénybe a környezeti erőforrásokat, mint az élő gyep gondozása. Elég, ha csak a rengeteg öntözővízre, a nyíráshoz használt áramra, gázolajra, műtrágyára vagy gyomirtókra gondolni. Mivel műanyagból készül, ezért közel 100%-ban újrahasznosítható, ha már nincs rá szükség.
Mind ezek ellenére meg kell említenünk a műfű hátrányait is. Tekintve, hogy a műfüvet tekercsben szállítják, a szálai lelapulnak a szállítás során. Telepítést követően ezért érdemes egy erős szálú seprűvel vagy egy seprőgéppel végig seperni száliránnyal ellentétesen, hogy a szálak szépen, egyenesen álljanak. Ugyanez a művelet később időről időre megismételhető, ha a szálak újra lelapulnak (pl.: ha napozásra használták, vagy egy nagyobb tárgy, pl. medence volt rajta hosszabb ideig). Az igazi fű ezzel szemben magától felegyenesedik egy idő után, illetve a műfű vásárlásakor fontos szem előtt tartani, hogy íves szélű, vagy kör alakú felületek burkolásakor jelentős vágási veszteség keletkezhet, ezért érdemesebb a műfüves terület alakját a téglalaphoz közelíteni. Persze ez nem feltétlenül életszerű, ezért ajánljuk figyelmetekbe a Műfű kreatív ötletek cikkünket, amelyben megannyi jópofa alkalmazási ötletet találtok, így a vágás során fennmaradó műfű is életre kel. Ezen kívűl, nagyon fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy a személygépjárművek súlya már túl nagy terhelést jelent a műfüvek számára, ezért ne parkoljanak autójukkal a műpázsiton. Javasolni szoktuk, hogy alakítsanak ki a járművek számára egy kocsibeállót térkövekből vagy bármilyen egyéb erre alkalmas anyagból.

Mikor ajánljuk, mikor kerüljük?

„Még hogy műfű? Hát az valami borzalom, szó sem lehet róla!” – gondolják sokan, akik még a régebbi időkben találkoztak a műanyagból készült, szúrós fű-utánzatokkal. Pedig ahogy a mobiltelefonok, vagy a televíziók fejlődnek, úgy a műfű világában is hatalmas változások történtek az elmúlt években. Sőt, vannak dolgok, amikben a műfű még jobb is az igazi gyepnél! Hova ajánlott műfüvet telepíteni az igazi helyett? 

Mindenhova, ahol a fű erős igénybevételnek lenne kitéve – vagy ahol nem megoldható a gondozása. A fű ugyanis nem olyan, mint egy szőnyeg, nem elég csak leteríteni és gyönyörködni benne. Rendszeresen locsolni, nyírni kell, időnkén trágyázni, szellőztetni, gondoskodni róla. Kímélni kell a túlzott igénybevételtől, a rendszeres taposástól, szaladgálástól, és legfőképpen a háziállatoktól. Megfelelő mennyiségű napfényt, melegséget és nedvességet kell kapnia: ez nem lehet sem túl sok, sem túl kevés. Ha van rá lehetőség és tengernyi idő, akkor természetesen az igazi fű a legjobb megoldás, de ahol túlzott igénybevételnek lenne kitéve, vagy ahol nem tudnak róla minden nap megfelelően gondoskodni, ott a műfű jelenti a tökéletes megoldást. Műpázsitot szoktunk ajánlani például kutyabarát kertekbe, kutyafuttatókhoz, játszóterek (vagy akár játszósarok) bizonyos részeire, teraszok burkolására, a kert árnyékos részeire, teraszokra vagy térkőburkolatok környékére, sportpályákra, rendezvényhelyszínekre. Kerülhet éttermekbe, kerthelyiségekbe is, a vendégei imádni fogják, hogy titokban kibújhatnak a szandáljukból és a puha fűbe süppeszthetik a lábukat. Sőt, a műfüvet le lehet tenni a tetőteraszra, vagy akár egy pici erkélyre is, így bárkinek lehet puha, zöld pázsitja akár a betondzsungel kellős közepén, egy tizedik emeleti panellakásban is. Ugye mondanom sem kell, hogy az igazi fű a locsolás miatt itt ki lenne zárva? De a műfűnek hála senkinek nem kell lemondani az élményről, hogy a talpát a szép, puha gyep csiklandozza, miközben a reggeli kávéját issza…A műfű tehát ideális minden olyan helyre, ahol Ön szeretne szép, zöld gyepet látni, de annak semmi esélye nem lenne az életben maradásra.
Tehát miért jobb a műfű, mint az igazi? Először is szép. Ironikus, de a modern műfüvek nem csak, hogy teljesen élethűek, de sok esetben még szebbek is, mint az igazi. Selymes, rugalmas szálaik látványra és tapintásra egyaránt a természetes, dús angol gyepre hasonlítanak – még a legmelegebb, legtikkasztóbb nyár kellős közepén is. Másodszor tartós. A műfű nem kopik ki, még akkor sem, ha minden nap gyerekek vagy sportolók százai tapossák, vagy ha a kutyafuttatóban állandó igénybevételnek van kitéve. Sőt, nem is veszít a színéből, nem fakul ki, nem sárgítja meg az UV sugárzás. Harmadszor, könnyen javítható. Bár alapvetően nagyon nehezen sérül, mégis, ha sikerül felsérteni vagy kijátszani, elég csak az adott területen helyrehozni a hibát. Gyorsan és költséghatékonyan javítható, ellentétben az igazi gyeppel, amit nagyobb területen kellene újratelepíteni. Negyedszer, jó a vízelvezetése. Sokan tartanak attól, hogy a műfű alatti terület berohad, de ha megfelelően készítik elő a terepet, akkor ez a veszély egyáltalán nem fenyeget. Sőt! A műfűnek még jobb is a vízelvezetése, mint az igazinak… Eső után pár perccel már nyugodtan kimehet az erkélyre, a kertbe, vagy rendezhet egy meccset a sportpályán: a gyepről pillanatok alatt eltűnik a nedvesség! Ötödször nincs többé gyomnövény vagy vakondtúrás, ugyanis a műfű olyan sűrű, hogy egész biztosan nem fog benne megtelepedni gyomnövény, illetve a vakondnak esélye sincs átszakítani. Hatodszor könnyen takarítható. Ha olyan helyre telepít műfüvet, ahol fennáll a szennyeződés veszélye – például kutyafuttatóban vagy sportpályán – akkor sem kell aggódnia a terület tisztán tartása miatt. Csak távolítsa el a szennyeződést és egy slag segítségével mossa át a környékét. Nem hagy nyomot rajta a kutya vagy a környékbeli macskák vizelete, ürüléke, nem kell attól félnie, hogy a maró anyagoktól kiég a fűtakaró. Hetedszer gazdaságos. A műfű telepítése fajlagosan olcsóbb, mint a természetes gyep ültetése ugyanakkora területen, ráadásul megtakaríthatja az öntözőrendszert, vagy a kertész bérét is. Tavasztól őszig szinte minden nap spórolhat a locsolással, a fűnyírással, a fűnyíróba való benzin vagy áram költségeivel is. Nem utolsó sorban pedig biztonságos. Tudta, hogy a műfűből létezik ütéscsillapítós változat is? Ezt különösen játszóterekhez, vagy a kert játszós sarkához szoktuk ajánlani, ahol előfordulhat, hogy a kisgyerekek lepottyannak. A 6 féle HIC esési magasságra tesztelt ProPlay műfüves ütéscsillapító rendszer gondoskodik arról, hogy a kicsik puhán érjenek földet, mintha csak egy vékony matracra huppantak volna. Mindemellett pedig szép és tartós is, ezzel kenterbe veri bármelyik más ütéscsillapító réteget, amiket ilyen helyekre szoktak ajánlani.

Mitől tűnik természetesnek a műfű?

A jó minőségű műfű nem csak messziről szép, egybefüggő zöld, hanem közelről is könnyű összekeverni az igazival. A mufurc műfűvei tapintásra selymesen puhák, illetve memóriaszálas kialakításúak, vagyis a hempergés után a fű visszaáll eredeti helyzetébe, nem fog lelapulni. Több színből és fűfajtából is választhat, az egészen halvány, tavaszias zsenge fűtől a haragoszöld, vastag pázsiton át a nyárias gyepig. Sőt, kérhet vöröses, vagy akár enyhén kékes árnyalatot is! Röviden összefoglalva: a műfű ideális alternatíva minden olyan helyzetben, amikor az igazi gyep túl sok macerával járna, vagy lehetetlen lenne telepíteni. Mi, a Mufurcnál hiszünk abban, hogy egy szépen ápolt kert az egyik legjobb dolog a világon – és a műfű segít abban, hogy ezt bárki, bárhol élvezhesse.

2.jpg

MUFURC csapata