Műfű alépítményre miért van szükség?

2022. 02. 10.

Műfű alépítmény

 

Szükség van-e alépítményre a műfű alá?

Miből áll az alépítmény?

Házilag is kivitelezhető?

 

Cikkünkben tisztázzuk az alépítménnyel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

 

Fontos leszögeznünk, hogy az alépítményre előzőleg füves, földes, bizonyos esetekben murvával borított területnél van szükség. Betonra, falra, térkőre, teraszburkolatra stb. azonnal telepíthetjük a műfűvet.

 

Az alépítmény nélkül a műfű ugyanúgy tönkre mehet, mint egy ház a megfelelő alapok nélkül. A tökéletes alépítmény nemcsak növeli a fű élettartamát, hanem biztosítja a tökéletes vízelvezetést, és az akár évtizedekig tartó gyom- és vakondmentes környezetet. Így a kert ténylegesen valódi oázisként szolgálhat a város forgatagában. 

 

Az alépítmény helyes elkészítéséhez a gyomírtást követően fel kell szedni legalább 10 cm-t a talaj felszínéről. 

 

Amennyiben a területen gyakori a vakondtúrás, úgy javasoljuk a vakondháló telepítését.

A hálóra szükséges teríteni a geotextíliát, melyre 2 rétegben zúzott kő kerül, 1%-os lejtéssel. Alulra minden esetben nagyobb szemcseméretű zúzalék szükséges (0-20mm), felülre pedig minél kisebb, annál jobb elvet követve 2-5mm-es a megfelelő választás.

 

Ezt követően lapvibrátorral tömöríteni kell az ágyazatot.

A cél, hogy a felső réteg tökéletesen egyenletes legyen, hézagoktól és mélyedésektől mentes. 

Ha ez a folyamat is elkészült, azonnal telepíthető rá a műfű.

 

Fontos megjegyeznünk, hogy a választott zúzott kő nem keveredhet homokos töltéssel, folyami zúzalékkal, mivel ezek hozzáadásával a vízelvezető képessége romlik, így a műfű alatti terület dohosodhat. További hátránya, hogy nem képez kellően stabil alapot, így idővel a műfűvel borított területen hullámosodás jelentkezhet. 

 

Természetesen az alépítményt házilag is el lehet készíteni, a lent leírt iránymutatás alkalmazásával, így igény esetén csökkentve a teljes kivitelezés összköltségét. Az önálló alépítmény kialakítását megelőzően minden segítséggel, tanáccsal ellátjuk megrendelőinket, a tökéletes eredmény elengedhetetlen eléréséhez. 

 

 

Az alépítmény elkészítésének menete

 

Ki kell ásni 10-20 cm mélységben a földet a műfüvesítendő területen, majd jó vízáteresztő képességgel rendelkező geotextíliával szükséges a területet lefedni.

 

Erre rá kell hordani a 2 fajta zúzott követ 2 rétegben. Alulra mindenképp nagyobb szemcséjűt érdemes venni, (pl.: 12-20-as vagy az 5-12-es is kiváló választás), majd az ágyazat mélységétől függően 7-17 cm vastagságban be kell vele fedni a területet. Felülre nagyon apró szemcséjű murva a tökéletes, (például 2-4-es) 2-3 cm vastagságban.

 

Az alsó réteget lapvibrátorral tömöríteni kell, hogy egy teljesen kemény felületet kapjunk, (a Mufurc kivitelező csapat 70-80 %-ra szokta tömöríteni az ágyazatot). 

 

Ha a tömörítés is elkészült, akkor már telepíthető rá a műfű. 

 

A műfű beszabása az adott területre egy jó minőségű sniccerrel könnyen elvégezhető. Nagyon fontos, hogy minden esetben csak a műfű hátoldalát lehet vágni, (fekete rész), mivel fordított esetben a szálakat kitépné a szike, nem beszélve arról, hogy lehetetlen a füves felületen egyenes vonalat húzni. 

 

Az utolsó, legegyszerűbb folyamat a műfű rögzítése letűző tüskével az ágyazathoz. Kalapáccsal érdemes a letűző tüskéket beleverni a murvába, amire figyelni kell, hogy a műfű szálai közé legyen tűzve a tüske, ne rá, (hogy a szálak lelapítását el lehessen kerülni). 

 

1. Ami az ágyazattal kapcsolatban nagyon fontos, hogy szintezni kell, nem szabad mélyedéseket/lyukakat hagyni benne, mert megállhat rajta a víz. (Egyéb vízelvezetés vagy lejtés nem szükséges, ugyanis, ha megfelelő az alépítmény, akkor tökéletes a vízelvezető képessége).

2. Szintén nagyon fontos, hogy a murva nem lehet homokos/agyagos anyagokkal keverve, csakis a szín tiszta kavicsos murva a megfelelő. (Mivel a homokos murva sajnos annyira betömörödik, hogy egy idő után megáll rajta a víz.)

 

Reméljük hasznos volt a cikkünk, örömmel várjuk a felmerülő kérdéseket az alépítményekkel kapcsolatban.

 

A házi kivitelezéshez jó munkát kíván a Mufurc csapata!