Gyepszőnyeg vagy műfű? Melyiket érdemes választani?

2022. 02. 10.

Műfű vagy gyepszőnyeg?

 

Jó termékválasztással, megfelelő kivitelezéssel, majd karbantartással mindkettő gyönyörű, a kertet ékesítő megoldás. A prémium minőségű műfű kinézetében és tapintásában is megtévesztésig hasonlít az élő, szintén kiváló minőségű fűre. 

 

Az már egyedi szempontokon múlik, hogy kinek melyik a tökéletes választás.

 

Ebben a cikkünkben összehasonlítjuk a gyepszőnyeget és a műfüvet néhány fontos szempont alapján.

 

Szállítás, telepítés

Gyepszőnyeg telepítésével kapcsolatban fontos tudni, hogy romlandó, lehetőség szerint csak az aznap leteríthető mennyiséget érdemes kiszállíttatni, illetve rakodásnál és szállításnál óvatosan, kíméletesen kell bánni vele. A termékeket minden esetben érdemes ellenőrizni a szállításnál, nehogy sérültek legyenek.

Javasolt tavasszal vagy ősszel telepíteni, ugyanis nagy melegben hamar kiszáradhat, sárgulhat és elhalhat, illetve a téli minuszokat sem tolerálja.

A gyepszőnyeg alatti területet megfelelő minőségű földdel és különböző talajjavító szerekkel szükséges előkészíteni, amelyek nem csak plusz költséget jelentenek, hanem a környezetre is káros hatással lehetnek.

 

Műfű esetében a hengerek könnyedén tárolhatók, szállításuk és tárolásuk egyszerűen biztosítható. Telepítése függ attól, hogy hová kívánjuk elhelyezni.

Teraszokon, zárt terekben a kivitelezés egész évben megvalósítható, a kültéren végzett, földmunkát igénylő megrendelések a tavasztól-őszig tartó időszak alatt javasoltak.

Azon kültéri munkáknál, ahol alépítmény szükséges szintén elengedhetetlen a megfelelő minőségű előkészítő munka, a későbbi gondtalan használat érdekében. 

 

Telepítéstől használatig

A gyepszőnyeg letétele utáni napokban oda kell figyelni a gondozásra. Hengerezni kell, hogy kialakuljon a talajkapcsolat, illetve minden nap locsolni szükséges bő vízzel. A napi öntözéseket 2 hét után lehetséges ritkítani heti 2-3 alkalomra. Az első hét után ellenőrizni kell a gyökérfejlődést is, ha ez eléri a 10 cm-ert akkor lehet igénybe venni a gyepet. Amennyiben nincs, úgy ajánlott öntözőrendszer kialakítása (ami további jelentős beruházási költségekkel jár, és cseppet sem környezetbarát), majd rendszeresen nyírni, gyomlálni, és műtrágyázni kell.

Mindezek mellett a gyepszőnyeggel kapcsolatban rengeteg egyéb kellemetlenség felmerülhet, így elengedhetetlen szakember segítségét kérni, megelőzve a frissen fektetett szőnyeg pusztulását.

 

A műfű ezzel szemben a telepítés után szinte azonnal használható. Amennyiben a rögzítésnél vagy illesztésnél ragasztót használunk, úgy 7-24 óra elteltével, míg ragasztás nélkül ténylegesen azonnal birtokba is vehető!

Kefével vagy seprűvel átsimítjuk, hogy egyenesen álljanak a szálai, és már élvezhető is a gyönyörű műpázsit gondozásmentes kényelme. 

 

Gondozás

Mivel a gyepszőnyeg élő, értelemszerűen folyamatos gondozást igényel. Elég akár a locsolásra, vagy a nyírásra gondolni. Manapság már ezt is elvégezhetjük automata locsolórendszerrel és fűnyíróval, azonban ezek egyrészt költségesek, másrészt a legfejlettebb technika használata mellett sem hanyagolhatjuk el a kertész egy-egy ellenőrző, karbantartó munkáját. Amennyiben a gondozást magunk végezzük el, úgy értékes szabadidőnkből áldozunk.

Ezzel szemben a műfű, mint már említettük, telepítést követően nem igényel folyamatos karbantartást. Normál használat mellett elegendő egyszer-egyszer átfésülni. Nagyobb szennyeződés esetén használhatunk porszívót, seprűt, vagy lombfúvót a tisztításához. 

 

Élettartam

Mindkét megoldás élettartama megfelelő gondozás mellet 8-10 év.

 

Gyepszőnyeg esetében sokkal nehezebb fenntartani az ehhez szükséges területet, és színvonalat, ezt cikkünk korábbi részeiben már taglaltuk.

 

Műfüveink UV ellenállóak, színük nem kopik meg napfény hatására sem. Házi kedvencünk sem tud kárt tenni benne, a nem kívánt nyomok, foltok is egyszerűen tisztíthatóak.

 

Környezettudatosság

A gyepszőnyeg folyamatos karbantartása (locsolás, gyomirtó, tápanyagok, munkavégzéssel járó áramhasználat) során elengedhetetlen a természetes és vegyi anyagok további használata.

 

Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy műfüveink 100%-ban környezetbarát, újrahasznosítható termékek, és elhanyagolható mértékű a karbantartásukkal járó környezetkáros tevékenység is.

 

Ár

Összehasonlításunk utolsó pontja az ár. 


A gyepszőnyegek ára átlagosan 1000 Ft/m2 - 5.000 Ft/m2 árig mozog, természetesen itt is hallani azért jelentősen magasabb díjakról is, akár csak a műfüveknél.

 

A valóban prémium minőségű műfű ára 6.000 Ft/m2 és 15.000 Ft/m2 között mozog, mely nagyban függ a termék jellemzőitől. A Mufurc csapattal arra törekszünk, hogy az exkluzív minőség mellett a legkedvezőbb árat is biztosítani tudjuk. 

 

Amennyiben a 8-10, akár 15 éves élettartamot nézzük, figyelembe véve a gondozási költségeket – ami a műfű esetében szinte a nullával egyenlő -, úgy kijelenthető, hogy műfű esetében jelentősen kedvezőbb a teljes időszakra várható kiadásaink összértéke.

 

 

Reméljük hasznos volt a cikkünk, ha a műfű telepítése mellett döntöttél, akkor szeretettel várjuk a megkeresésed!

 

A MUFURC csapata