A műfű káros lehet az egészségre?

2022. 02. 10.

Először is szögezzük le, hogy az elviekben leukémiát okozó anyag a gumigranulátum, melyet kizárólag a műfűvel borított focipályákon alkalmaznak annak érdekében, hogy a műfű megőrizhesse minőségét. Gumigranulátumot kertek, teraszok, éttermek, illetve játszóterek műfüvesítése esetén semmiképp sem alkalmazunk. Ennek kapcsán már kijelenthetjük, hogy otthonukban indokolatlan félni attól, hogy esetleg a műfű miatt bárki a családból vagy az ismerettségi körünkből megbetegedjen, beleértve ebbe a kisgyermekeket, illetve a kutyusokat is, akik esetenként olyan dolgokat is megehetnek, ami nem éppen arra való. 

De térjünk ki arra, hogy mi is pontosan a gumigranulátum. Ezt az anyagot kifejezetten a műfüves futballpályák töltésére alkalmazzák, legtöbb esetben autógumik vagy más gumitárgyak felaprításával állítják elő, majd homokkal összekeverve készül el a töltőanyag. Első hallásra ez nem olyan rémisztő, de akkor hogyan is terjedhetett el ez a rémhír?

Először is, 2006-ban Hollandiában egy átfogó vizsgálatnak köszönhetően arra jutottak, hogy a gumiőrlemények 100%-ban biztonságosak, ennek kapcsán pedig engedélyezték világszerte a műfüves sportpályák elterjedését. Sőt a FIFA és az UEFA hivatalos állásfoglalása szerint a sportsérülések kialakulásának csökkenése érdekében kifejezetten a harmadik generációs műfüvek használata javasolt.

De miért is okozhat pánikot, ha egyszer 40-nél is több releváns tudományos kutatás mondta ki korábban, hogy az őrlemény nem ártalmas az emberi, illetve állati szervezetre. A probléma egyik kiváltó oka valószínűleg egy amerikai tv adás, melyet az ESPN-en adtak le, ebben ugyanis, Amy Griffin kapus által összeállított 200 nevet tartalmazó listát mutattak be, miszerint kétszáz sportoló műfüves pályán edzett és rákot kapott, köztük 158 focista, akik közül 101-en kapusok. Ezt az adatott azzal magyarázták, hogy a vetődések miatt mélyebben és közelebbről lélegezték be a gumidarát ami az apró sebeikbe is könnyebben bejutott.

Természetesen ezek az adatok mindenkit elgondolkoztatnak, de az ezt követő számos vizsgálat még mindig azt az eredményt mutatja, hogy ezek az őrlemények tökéletesen biztonságosak az egészségre. A rákos eseteket pedig a tudósok azzal magyarázzák, hogy az élsportolókat érintő borzalmas stresszhelyzetek, az idegeskedés, a rengeteg sérülés és a lelki problémák miatt hajlamosabbak a rákos megbetegedésekre, illetve ezek a helyzetek leginkább a kapusokat érintik tehát ők vannak a legjobban kitéve a lelki eredetű megbetegedéseknek.

Gondoljatok csak bele mekkora pánikot okozhat az a helyzet, ha rengetegen közelednek feléd egy labdával, amit próbálnak bejuttatni a féltve őrzött kapudba, és ezt bizony csak te tudod megakadályozni, nem lehet egyszerű ezt a szituációt minden esetben higgadtan kezelni, úgyhogy ilyen szempontból teljesen megállja a helyét az állítás.

Egyébként már megjelent a piacon a tökéletes megoldás a gumigranulátumok helyettesítésére, csak éppen ez kifejezetten drága technológia. A gumit növényi alapú őrleményekkel helyettesítenék, melyek parafából, illetve kókuszdiórostból készülnek, ezek azonban nem igazán mondhatók egyszerűen beszerezhető és olcsó alapanyagnak. Hiába ugyanolyan jó minőségűek, és ruganyosak, mint a gumi, sőt még természetes alapúak is, nem valószínű, hogy hamar el fognak terjedni. Példaként csak Hollandiában 45 millió euró pluszkiadást jelentene pályánként ez az átállás a mai árakon.

Ennek kapcsán továbbra is világszerte használják a műfüves futball pályákat. Magyarországon is biztonságra intenek, ugyanis idehaza minden az UEFA és a FIFA előírásainak megfelelően zajlott és zajlik. Rendkívül részletes és szigorú elvárásoknak kell megfelelnie a gyártóknak, illetve a kivitelezőknek is. Sipos Jenő az MLSZ szóvivője, a technológiai részletekbe is bevezetett minket. ,,A granulátum részecskéit ragasztószerű anyaggal vonják be, sőt speciális ellenőrzött festékport is használnak annak érdekében, hogy megakadályozzák a gázok esetleges kipárolgását, e mellet a pályák építésekor alkalmazott UV sugárzás álló biztonsági burok megakadályozza a granulátum további morzsolódását. ”

Ezek mellet az MLSZ pályaépítő program keretében épült műfüves pályák esetében kötelező évente kétszer ellenőriztetni a kivitelezővel a pályákat és ha bármilyen jellegű javításra szorulna, azonnal orvosolni kell azt az eredeti szabvány szerinti anyagokkal.

Összegezve tehát kijelenthető, hogy a magyarországi műfüves pályákkal kapcsolatban az MLSZ-hez még egyetlen műfű okozta egészségkárosodással összefüggő panasz sem érkezett, szóval nincs ok az aggodalomra. A több tízezer gyermeknek, amatőr sportolónak, illetve az élsportolóknak játéklehetőséget nyújtó hazai műfüves pályák semmilyen formában sem károsak az egészségre, tehát egészen nyugodtan engedhetjük a gyerekeinknek, gumigranulátummal feltöltött pályákon élvezni, a játék nyújtotta örömöket. Ahogy azt cikkünk legelején említettük, a gumigranulátum skandalluma csak a sportpálya műfüveket érinti: kertek, teraszok, éttermek és játszóterek esetében ilyen töltőanyag használatára egyáltalán nincs szükség.

Mufurc csapata